Recept: Focaccia brood

ItsRobinLifestyleLeave a Comment

Focaccia brood wordt steeds populairder in Nederland. Bij verschillende supermarkten kan je het tegenwoordig kopen. Logisch want het is erg lekker en je kan er verschillende kanten mee op. Nog lekkerder is om focaccia brood zelf te maken! Hier deel ik het recept.

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • Rozemarijn (1 of 2 takjes maar kan ook uit een potje)
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • 500 g bloem
  • 10 g zout
  • 15 g suiker
  • 1,5 zakje gist (ongeveer 10 g)
  • 300 ml lauw water
  • snuf grof zeezout

Benodigde tijd

Bereidingstijd: 15 – 20 minuten
Wachttijd: 2 x 30 minuten
Oventijd: 15 – 20 minuten
Totaal: 1 uur en 40 minuten.

Stap 1

Het eerste wat ik altijd maak is het ‘smeersel’ dat aan het einde over het brood moet voordat het de oven in gaat. Ik doe dit vooraf zodat het goed kan intrekken en de smaak intenser wordt.
Doe de olijfolie en rozemarijn in een bakje. Als je de rozemarijn in takjes hebt, hak je eerst de blaadjes grof. Plet de teentjes knoflook en doe deze in het bakje.
Op de foto zijn twee bakjes te zien. Ik had besloten wat te experimenteren met de smeersels. Rechts zit rozemarijn en knoflook in het bakje. Links zit er rozemarijn, tijm en knoflook in. De volgende keer ga ik weer wat anders proberen.

Stap 2

Pak een grote bak en meng daar de bloem, zout, suiker en gist door elkaar. Giet het water erbij en meng en kneed het met je handen door elkaar (eventueel kan dit ook met een keukenmachine met deeghaken). Als het deeg compact begint te worden bestuif je het aanrecht met wat bloem en kneed je het deeg voor 10 minuten op het aanrecht goed met je handen. Vervolgens smeer je de bol lichtjes in met olie en leg je het terug in de kom. Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Stap 3

Verwarm de over voor op 220 graden. Ook de bakplaat waar de focaccia op wordt gebakken moet mee voorgebakken worden. Pak daarna het deeg uit de kom en kneed dit nog een minuut goed door. Vervolgens rol je het uit tot een cirkel van ongeveer 2 centimeter dik. Leg dit op bakpapier en duw kuiltjes in het deeg met de bolle kant van je duim.
Haal het teentje knoflook uit het mengsel en verdeel het mengsel over het deeg. Hierna verdeel je het grove zeezout over het deeg. Dek nu het focaccia brood af en laat het nog 30 minuten rijzen.

Stap 4

Leg de focaccia op de voorverwarmde bakplaat en bak 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant hoort mooi goudbruin te zijn. Nadat het klaar is laat je het nog even afkoelen.
Persoonlijk vind ik het heerlijk als het nog wat warm is als je het eet.
(Op de foto zijn de broden wat bol. Ze hadden platter gemogen maar daar smaak het niet minder om)

Eet smakelijk!

Bron: Francesca kookt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.