Afstuderen: Mijn prestatiedrang/faalangst

ItsRobinStudentenleven3 Comments

  • ‘Hé Robin, heb je nu eigenlijk die officiële GO al voor het afstuderen?!’ Euhm, ja zo ongeveer? Ik heb het er al over gehad in ‘Het leed dat afstuderen heet‘ dat ik eigenlijk 13 februari die officiële GO al had willen hebben. Dit was niet gelukt. In deze blog leg ik uit hoe het er nu mee gaat.

Minor

Inmiddels heb ik de minor Storytelling & Consumer Experiences afgesloten met een mooie 7,5. Hier ben ik heel blij mee. De minor groep was zo leuk dat wij op 9 februari nog een afsluitingsfeestje hadden bij iemand thuis. Dit was heel leuk en gezellig. En ja ik had gehoopt toen al een GO te hebben voor het afstuderen.

 

Afstuderen

Ik heb na de afsluiting van de minor hard gewerkt aan het onderzoeksvoorstel om een officiële GO te krijgen om te beginnen. Hier kwam veel frustratie bij kijken. Het is namelijk zo dat deze officiële GO pas gegeven mag worden als bepaalde dingen goed zijn en er indicatie van theoretisch kader en methoden van onderzoek in staan. Echter hoorde ik om mij heen dat sommige dit nog niet hadden en al wel een GO hadden. Erg onrechtvaardig vind ik wat bij mij veel frustratie opleverde. Ik doe zo hard mijn best en dan zou ik het niet op tijd in kunnen leveren, dit heeft dus ook te maken met de soort faalangst die ik heb wat misschien ook wel meer prestatiedrang is. Donderdag ochtend toen ik wakker werd zat er een goede mail in mijn inbox: Ik heb een GO. Super blij werd ik wakker omdat ik nu écht kon beginnen met afstuderen maar toen er bleek nog een probleem te zijn…

Eén studiepunt te weinig

Ik bleek nog 5 studiepunten te missen. Dit wist ik niet. Wat ik wel wist is dat ik nog een verslag moest inleveren. Dat ik dit nog niet heb af heb is deels mijn eigen schuld. Dat ik niet had gecheckt hoeveel studiepunten dit inneemt is zeker mijn eigen stomme schuld. Voor het afstuderen mag je maar 4 studiepunten missen om die ‘officiële GO’ te krijgen. PATS in mijn gezicht, GEFAALD, gaat er dan door mij heen. Ik dacht dat het verslag 4 studiepunten was of minder. Ik had dit niet gecheckt en dat is gewoon dom. Het verslag dat ik nog moest maken was ik al aan begonnen en dit was dan ook bijna af. Donderdag heb ik hieraan gezeten tussen het bellen en regelen door om te kijken of de GO toch wel gegeven mocht worden. Er kon helaas geen uitzondering worden gemaakt, wat ik snap, want het is mijn eigen schuld. Vrijdag heb ik ook de hele dag aan het verslag gewerkt. Het is nu af en opgestuurd. Ik hoop dat het een voldoende is. De docent heeft 10 werkdagen om het na te kijken. Echter is het volgende week vakantie dus zal het waarschijnlijk 3 weken duren voordat ik het weet.

24 februari was de deadline voor de officiële GO. Deze is dus niet ingevuld omdat ik de 5 studiepunten nog mis. Nét één teveel. Nu ik het verslag waar de 5 studiepunten voor staan wel heb ingeleverd en anders niks te doen heb, begin ik maandag wel met mijn afstudeeropdracht. Als ik deze 5 studiepunten niet had gemist, het verslag eerder af had gemaakt en het punt al had gehad. Had ik maandag ook gewoon kunnen beginnen want dan was de officiële GO ingevuld. Ik weet hierdoor echter nog niet of ik het 16 juni kan inleveren.

Mijn prestatiedrang/faalangst

Het op 16 juni inleveren is wat ik wel wilde, het gewoon binnen de lijnen op tijd af hebben en netjes in 4 jaar afstuderen. Als ik had gecheckt hoeveel studiepunten nog open stonden had ik er wel voor gezorgd dat het project waar het om gaat eerder af had en dat ik de punten wel had. Omdat ik het niet wist heb ik mij eerst gefocust op het behalen van de minor en daarna wilde ik eerst de officiële GO hebben om daarna het betreffende project af te maken. Het feit dat ik de GO niet ingevuld kon worden was ik eerst best in paniek, het voelde echt als falen. Ik ga nu proberen of ik het alsnog 16 juni mag inleveren. Immers begin ik er maandag gewoon aan en werk ik er dan dus de minimale 16 weken aan. Mocht dit niet lukken dan is de volgende inlever datum 29 september en dan heb ik dus langer de tijd. Dat heeft op zich ook zijn voordelen. Ik heb langer om na te denken wat ik na het afstuderen wil, ik kan de expertise vanuit school nog gebruiken en ik krijg dan iets langer stufi dus minder geld stress. Maar toch, dat knaagt dan aan mij door de prestatiedrang, want ik wil zo graag en ik weet dat ik het kan halen voor 16 juni. Ik kan vind het zo moeilijk om het los te laten..

Zo dat was even mijn verhaal. Het is langer geworden dan ik dacht maar ik moest het even van mijzelf afschrijven.

Heb jij last van faalangst/prestatiedrang?

3 Comments on “Afstuderen: Mijn prestatiedrang/faalangst”

  1. Lees de bijlage van trouw van vandaag(zaterdag 25 jan.) ben stik trots op je ook al lukt niet alles hoe jij het in je koppie hebt x.

  2. Pingback: By February, Hello March - It's Robin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.