Boek review: Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr

ItsRobinItsRobin 1.0, Reviews4 Comments

Het was alweer een tijdje geleden dat ik een boek had gelezen. Hier in het huis in Zuid-Afrika is het soms erg druk, we zitten nu met 16 mensen, dus dan is het wel fijn om je soms even terug te trekken. Ik heb net het boek uitgelezen en schrijf er gelijk maar een boek review van.

Het verhaal

Als je het licht niet kun zien is geschreven door Anthony Doerr. Ik had van hem nog geen boeken gelezen. Het boek gaat over Marie-Laure. Een blind meisje dat in Parijs woont samen met haar vader. Hij heet Daniel en werkt in het Natuurhistorisch museum als slotenmaker. Naast Marie-Laure volg je ook Werner Pfennig. Hij woont in een Duits dorpje waar alle jongens vanaf 15 jaar in de mijnen moeten werken. Zijn ouders zijn allebei overleden dus woont hij samen met zijn zusje, Jutta, in een weeshuis. Werner is heel slim en wil meer in zijn leven bereiken dan in de mijnen te werken.

De Tweede Wereld Oorlog breekt uit. Marie-Laure moet met haar vader vluchten. Wat Marie-Laure niet weet is dat haar vader iets waardevols mee heeft van het museum. Werner komt terecht bij de Hitlerjugend. Op een gegeven moment kruisen ze elkaars paden.

Mening

Het boek bestaat uit verschillende delen en je maakt daarin sprongen in de tijd of terug in het verleden. Soms weet je dus al wat er gaat gebeuren of dat er iets is gebeurd maar je nog niet weet wat. Vaak gaat het ene hoofdstuk over Marie-Laure en het andere dan over Werner. Er zijn ook nog een paar bij personen die je soms een hoofdstukje volgt. Het verhaal liep anders dan ik verwachtte.

Anthony Doerr omschrijft alles onwijs goed. Met wat inbeeldingsvermogen kan je alles als een film voor je zien. De hoofdstukken waren over het algemeen vrij kort en sommige waren net iets te langdradig. Het geeft wel een andere kijk op de oorlog dan de meeste andere boeken. Vaak volg je soldaten en worden de gruwelijkste dingen omschreven. In dit boek viel dat mee. Interessant is ook om het leven van een Duits jongetje te volgen.

Als je boeken houd die over de Tweede Wereld Oorlog gaan is dit boek zeker een aanrader om te lezen!

Lots of love,
Robin

4 Comments on “Boek review: Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr”

  1. Hij staat al een tijdje op mijn ereader, maar op een of andere manier begin ik er steeds niet aan. Je ressencie maakt me toch erg nieuwsgierig. Ik ga er aan beginnen! Groetjes Andria

  2. Eengoed boek kun je overal lezen Robin, al zat je op Mars. Had je dat boek meegenomen van hier of daar gekocht? Zijn er boekenwinkels zoals hier? Er zijn hele goeie Zuid Afrikaanse schrijvers en vooral ook digters

    1. Het boek staat op mijn E-reader en ik heb het niet gekocht. Ja er zijn boeken winkels maar dan wel met Engelse boeken. Of Afrikaans, Xhosa of van een van de andere 11 talen die in Zuid-Afrika worden gesproken. Ik ben niet zo van het dichten haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.