Ervaring van twee maanden stage in Zuid-Afrika

ItsRobinItsRobin 1.0, Persoonlijk, Zuid-Afrika11 Comments

Inmiddels zit ik hier alweer twee maanden. Nog maar vijf maanden te gaan! De tijd gaat echt heel snel. In deze blogpost vertel ik mijn ervaring van twee maanden stage in Zuid-Afrika, Port-Elizabeth. Zijn er veel cultuurverschillen en is het hier echt zo warm?

Het weer

Veel mensen denken dat als je ‘Zuid-Afrika’ zegt het er altijd goed weer is. Laat ik jullie maar gelijk uit je droom helpen: dit is niet waar. De winter hier is wat vergelijkbaar met de zomer bij ons maar erg lekker warm is dat niet. Daarbij koelt het rond 4 uur al snel af en is het gewoon nog koud. Sommige studenten hadden geen jas meegenomen/niet veel warme kleren of zelfs geen warme kleren en hebben daar spijt van. Ik landde op 4 september en toen was het ’s avonds nog echt wel koud. Ik had toen spijt dat ik mijn sjaal niet meegenomen had.
Port-Elizabeth, de stad waar ik stage loop, staat ook bekend als de ‘windy city’. Dat hebben we geweten ook. Soms waait het echt zó hard! Voor straks, als het echt warm wordt, is het wel fijn dan hebben we nog wat verkoeling en voel je de zon niet zo erg branden op je huid.
Ik merk nu wel dat het zomer aan het worden is. Het wordt steeds warmer. Maar net als in Nederland en overal op de wereld komt na veel zonneschijn: regen.

4-IMG_3856

De cultuurverschillen

Één van de eerste dingen waar je mee in aanraking komt is dat er hier links wordt gereden. Dat is op het begin even wennen maar nu ben ik eraan gewend. Dat wordt straks in Nederland weer wennen aan rechts rijden!
Daarnaast kom je als in Port Elizabeth land al gelijk in aanraking met een township. Walmer township ligt namelijk naast het vliegveld. Het is absurd om aan de ene kant van de weg de township te zien en aan de andere kant van de weg mooie huizen te zien. Om alle mooie huizen staan dan wel hekken met schrikdraad eromheen.
Langs de snelweg lopen is hier ook de normaalste zaak van de wereld. Dit is iets waar ik nog niet aan gewend ben en ik denk ook niet dat ik daar aan zal wennen. Daarnaast lopen er ook koeien en geiten gewoon langs de weg en steken ze soms over.

Gemaakt bij Tsitsikamma

Verder valt het in restaurants heel erg op dat de bedrijfsleider vaak een blanke is die de zwarte aanstuurt. Het is hier trouwens ook heel normaal om gewoon zwart en blank te zeggen. NIEMAND heeft daar problemen mee hier. Dit is omdat het gewoon zo is. Je bent nu eenmaal, zwart, blank of gekleurd.

In Zuid-Afrika heerst een polychrone cultuur. Ja, ik smijt even met schooltermen. Een polychrone cultuur betekend dat de tijd hernieuwbaar is en je meerdere dingen tegelijk kan doen. De relatie met mensen in belangrijk, het draait dus niet om geld, tijd, duur en data. Personen zijn dan ook belangrijker dan planningen. Spreek je hier met iemand af om 10 uur reken er dan maar op dat de persoon een halfuur laten aan komt zetten of nog later. Dit wist ik gelukkig al van te voren en hier heb ik me dan ook op ingesteld. Ik ben zelf erg van op tijd komen maar ik weet dat ik hier kan verwachten er afspraken ineens veranderen of dat iemand veel later komt aanzetten.

Gemaakt bij het Holiday Program

Gemaakt bij het Holiday Program


Zijn er nog dingen die jullie graag willen weten over hier? 

Lots of love,
Robin

11 Comments on “Ervaring van twee maanden stage in Zuid-Afrika”

 1. Wat ontzettend gaaf dat je in Zuid-Afrika op stage bent! Ik dacht eigenlijk ook altid dat het er warm was, grappig dat het toch eigenlijk niet zo is. Heel veel plezier en succes nog!

 2. Heel leuk om je ervaringen daar, te lezen. En spreek je al een beetje Zuid-Afrikaans inmiddels? Prachtige taal overigens! Die wel van onze taal het Nederlands afgeleid is, maar toch zo anders is en daarom voor ons nog best moei;ijk te verstaan. En omgekeerd, verstaan zij goed Nederlands?, of spreek je daar alleen maar Engels?

 3. Wat een bijzondere ervaring zeg! En leuk om eens wat meer te weten te komen over de cultuur, bijvoorbeeld over dat te laat komen wist ik helemaal niet.

  Zijn er verschillen in de cultuur waarvan jij denkt; goh, was dat bij ons ook maar zo? Daar ben ik wel benieuwd naar!

  1. Ik zou bij ons wel wat meer van de polychrone cultuur hier willen. Dan niet het te laat komen maar wel meer de relatie met de mensen in plaats van dat alles draait om planning, data etc. Als je bij ons zegt een vergadering start om 9.00 uur begint hij dat ook zonder dat je vooraf nog even gezellig met elkaar praat. Je ziet het bij ons wel steeds meer maar zoiets gaat heel erg langzaam.

 4. Wow, dat je dit durft. Een klasgenoot van me heeft 5 maanden stage gelopen in Zuid Afrika; hij kwam met een ton vol verhalen terug. Veel succes en plezier nog daar!

 5. Hallo Robin .
  Mooi verhaal ,ik heb gezien dat ze daar links rijden ,dat wil zeggen als je weer terug bent ,je eerst maar een weekje moet wachten ,voor je roept Opi kan ik de auto ff lenen 😉 hihihihi

 6. Pingback: Last week #33 Helpen crèche, sportschool en Addo - It's Robin

 7. Echt zo leuk om dit weer te lezen, Robin. Zo te zien heb je het ook echt naar je zin daar! Die verschillen lijken me echt heel erg confronterend om te zien. Arm en rijk zo patsboem op elkaar gepropt. Ik vind trouwens dat er niets mis is met een wat meer laid back cultuur. Ik zelf hou ook niet van te laat komen, maar dat levert soms ook weer heel veel stress op. Ze zeggen wel eens, de gelukkigste mensen zijn zij die het minste hebben. Geniet nog van je tijd daar!!

 8. Sorry voor het late antwoord. Ik spreek geen Zuid-Afrikaans want bijna niemand spreekt dat hier. Ik ken nu wel een paar woorden Xhosa. De mensen waar ik mee werk spreken meer Engels.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.