Film, serie en boek tips over oorlog

ItsRobinItsRobin 1.0, TipsLeave a Comment

Deze week zijn we twee minuten stil om alle doden uit oorlogen te herdenken en vieren we dat we op 5 mei 1945 bevrijd waren. Hierbij wat film, serie en boek tips over oorlog. De nadruk ligt voor het grootste deel op de Tweede Wereldoorlog. Dit is voor ons het dichtst bij en het blijft onwerkelijk wat er toen heeft plaatsgevonden.

Films

Bekende films zijn natuurlijk Der Untergang, Zwartboek, Pearl Harbor, Schindler’s list en Valkyrie. Deze films heeft bijna iedereen wel gezien. Er zijn zoveel films, hieronder licht ik er een paar uit die ik zelf indrukwekkend vond. De omschrijvingen zijn zo gemaakt dat ik niet te veel verraad. Kijk vooral de films en laat je verrassen.

The imitation game

Deze film heb ik nu al 3 keer gezien maar het verhaal blijft zo speciaal. Het verhaal speelt zich voornamelijk af tijdens de Tweede Wereld oorlog en gaat over de autistische Alan Turing. Samen met een team probeert hij Enigma te kraken. Dit is een Duits coderingssysteem. Alan werkt echter op zijn eigen manier en ontwerp een apparaat (voorganger van de computer) om op deze manier Enigma te kraken. Het team staat onder grote druk. En Alan zelf draagt nog een geheim met zich mee.

Land of mine – Under Sandet

De film speelt zich af in Denemarken. Langs de westkust hadden de Duitsers 2 miljoen(!) landmijnen gelegd. De nazi’s waren in de veronderstelling dat als Duitsland ooit aangevallen zou worden dat via de Deense kust zou worden gedaan. Kort na de Tweede Wereldoorlog worden jonge Duitse krijgsgevangenen gedwongen om deze landmijnen op te ontmantelen. Je volgt een groep onder leiding van sergeant Carl Leopold Rasmussen. De jongens zijn vaak nog niet eens twintig jaar oud en moeten de landmijnen opruimen zonder bescherming. Helaas overleeft niet iedereen de opruimacties. De film laat echt zien wat een ontploffing van een landmijn aanricht. De film is niet geromantiseerd en het liet mij zeker wel nadenken. Natuurlijk was iedereen boos op de Duitsers. Maar wat hadden jongens van nog niet eens 20 ermee te maken? Zij hadden er, net zoals meer Duitsers, niet voor gekozen om oorlog te voeren.

American sniper

americansniper1

Een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over de oorlog in Afghanistan, de strijd tegen het terrorisme die na 9/11 van start ging. Je volgt Chris Kyle, de dodelijkste Amerikaanse schutter aller tijden. Hij gaat een aantal keer op missie naar Afghanistan. Eerst om te vechten voor zijn land later vooral omdat hij de sluipschutter wil doden die één van zijn vrienden dood. Hij komt voor een aantal moeilijke momenten te staan.

unBroken

Eerst ben je een hardloper tijdens de Spelen van 1936 en een paar jaar later ben je soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Dit is het waargebeurde verhaal over Louis Zamperini, een hardloper die als droom heeft om naar de Olympische Spelen in Japan te gaan maar de oorlog gooit roet in het eten. Het vliegtuig waar Louis in zit stort neer in zee. Hij weet 47 dagen te overleven op zee totdat hij gevangen wordt genomen door de Japanse marine. Bij het einde van de film kreeg ik echt kippenvel.

A Courageous heart

Deze film staat op netflix. Opnieuw een film over de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over Irena Sendler. Zij is een maatschappelijk werkster die deel uitmaakte van de Poolse ondergrondse. Ze bedenkt een plan om Joodse kinderen weg te smokkelen uit het getto van Warschau.

 

Serie’s

Auschwitz – The nazis and the final solution

Dit is een documentaire serie die bestaat uit 6 afleveringen van 3 kwartier. Het gaat over hoe Auschwitz tot een vernietigingskamp uitgroeide. Het was in eerste instantie niet bedoeld om te worden wat het uiteindelijk werd. In de documentaire wordt soms veel herhaald maar het is wel heel interessant.

band of brothers

band_of_brothers_tv_series-3200x1200

Wat mij betreft de beste oorlog mini-serie die er is. In 10 afleveringen van ongeveer een uur volg je Easy Company, van het begin tot Normandië tot Nederland tot de Ardennen tot het eind van de oorlog. Bij sommige afleveringen is een introductie met de echte leden van de Easy Company. De serie geeft goed weer hoe het voor de mannen moet zijn geweest. Daarnaast zie je ook de ongeloof/verbazing op de gezichten als ze op een concentratiekamp stuiten na de oorlog.
(We Stand Alone Together is een documentaire waarin de echte leden van Easy Company aan het woord komen)

13 in de oorlog

Een dertiendelige documentaire serie voor kinderen gemaakt maar ook voor volwassenen erg interessant. In 13 afleveringen wordt de Tweede Wereldoorlog uitgelicht. In elke aflevering volg je iemand anders en elke aflevering gaat over een ander onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog.

generation kill

Deze zevendelige serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Evan Wright. Het gaat over de oorlog in Irak. Elke aflevering duur ongeveer 70 minuten. Evan volgde het 1ste Recon Marines wanneer zij de eerste aanvalsgolf op Bagdad uitvoeren.

Boeken

Naast de bekende boeken: Soldaat van Oranje, Het Achterhuis, Oorlogsgeheimen en Oorlogswinter. Zijn er ook boeken die heel mooi zijn maar wel minder bekend zijn.

De kleine moeder van Bergen-Belsen – Hetty Verolme

Hetty vertelt hier zelf haar verhaal. Hoe zij de oorlog heeft ervaren, wat ze heeft gezien en meegemaakt. Ze omschrijft de situaties heel goed. Tijdens het lezen kreeg ik soms echt kippenvel.

Ze was 16 – Marlies Allewijn

Janna moet in het voorjaar van 1944 gaan werken voor de Duitse militairen die in haar drop zijn gestationeerd. Dit moet zij doen naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Haar vrienden vragen of ze ‘een klusje wil opknappen’. Kiest Janna voor het verzet of het werk voor de Duitsers die best aardig tegen haar zijn?

Heb jij een film, serie of boek tip? 

Lots of love,
Robin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.