Kijktip: Het Is Hier Autistisch

ItsRobinTips3 Comments

Afgelopen donderdag zag ik het nieuwe programma van Filemon Wesselink. In Het Is Hier Autistisch gaat hij uitzoeken of hij zelf autistisch is en interviewt hij andere mensen die ook autisme hebben. Lees hier wat ik ervan vond en welke kenmerken ik heb van autisme.

Autisme

Tegenwoordig wordt het woord ‘autist’ wel eens als scheldwoord gebruikt. Daarbij zijn er mensen die zich schamen dat zij autisme hebben. In mijn ogen is dit helemaal niet nodig. Ik denk zelfs dat iedereen autistische trekken heeft, heb je er veel of de ‘echte’ kenmerken dan wordt het label autist op je geplakt. In de van Dale is wordt autisme als volgt gedefinieerd:

Ontwikkelingsstoornis waarbij contact met de buitenwereld en communicatie niet of moeizaam plaatsvinden

Bron: Facebook Omroep BNN

Welke kenmerken heb ik?

Echter zijn er meer kenmerken die vallen onder autisme. Ik heb de volgende kenmerken die gelden voor volwassenen:

 • Maakt weinig oogcontact met anderen.
  Dit heb ik wel veel minder dan vroeger maar iemand heel lang aankijken vind ik niet fijn. Het is hierbij niet dat als ik je niet aankijk dat ik geen interesse heb ik wat je zegt. Luisteren kan ik wel heel goed maar mensen aankijken hou ik niet van. Op de een of andere manier kan dat niet goed hebben. Wat ik vaak ook niet fijn vind is aanrakingen van vreemde.
 • Komt bij spanning moeilijk uit zijn/haar woorden, gaat stotteren of klapt dicht.
  Ik klap dan dus heel vaak dicht. Dit is heel moeilijk te omschrijven. De woorden die iemand zegt komen dan wel binnen maar in mijn hersenen komen er geen woorden voor terug. Pas als ik achteraf het gesprek na ga in mijn hoofd komen mijn hersenen weer op gang en denk ik: Oh dat had ik kunnen zeggen. Wel merk ik dat ik dit minder vaak heb en steeds beter uit mijn woorden kom als er spanning is.
 • Houdt niet van geklets over ditjes-en-datjes, beperkt communicatie tot de essentie.
  Soms vind ik het wel even leuk over ditjes-en-datjes te praten maar dan moet het mij wel echt interesseren. Soms hoor ik gesprekken en vraag ik mij af waarom mensen het leuk vinden om daar over te praten.
 • Brengt graag veel tijd alleen door.
  Activiteiten met familie en vrienden vind ik heel erg leuk maar ik vind het ook fijn om alleen te zijn en echt mijn eigen ding te doen. Ik kan daar echt van genieten en heb dus niet continu gezelschap nodig. Wat ik kan hebben is dat er een vriendin is maar we allebei ons eigen ding doen. Zo geniet je toch van elkaars gezelschap maar je hoeft niet de hele tijd aandacht aan elkaar te geven.
 • Kan helemaal opgaan in een bepaalde activiteit of hobby, op het obsessieve af.
  Dit had ik vooral als kind heel veel over de Tweede Wereldoorlog, Titanic, 9/11 en een One Direction periode (ja, echt). Echter helpt dit mij soms wel om me helemaal te focussen op één ding, zoals bij het maken van een verslag. Al is het soms ook een valkuil omdat ik dan andere dingen vergeet te doen die ook nog moeten gebeuren.
 • Zeer goed oog voor detail.
  Kleinere dingen die veel andere mensen niet opvallen vallen mij vaak wel op.

Dit zijn 6 van de 23 kenmerken die staan op autismekenmerken.net en waarin ik mij herken. In de overige kenmerken herken ik mijzelf niet. Wat ik wel bij veel van deze kenmerken vind passen is introversie, maar dat is weer een ander onderwerp.

Het is hier Autistisch

De eerste aflevering vond ik erg interessant en fascinerend om te zien. Ik ben erg benieuwd naar de vervolg afleveringen en uit de onderzoeken blijkt of Filemon autisme heeft. Heb jij de eerste aflevering nog niet gezien? Dan raad ik je echt aan om deze terug te kijken en vervolgens elke donderdag om 21:05 klaar te zitten voor de volgende aflevering.

Het is hier autistisch is een programma van BNN en hier terug te kijken.

Heb jij gekeken? Wat vond je van de aflevering?

3 Comments on “Kijktip: Het Is Hier Autistisch”

 1. Wat een goed geschreven stuk Robin! En ja eigenlijk hebben we allemaal wel een tic van autisme! Maar is dat erg? helemaal niet zolang je jezelf en anderen maar respecteert. En we zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde, gelukkig maar!,wat zou het saai zijn dan.Ik heb iemand gekend en die zij altijd; je bent die je bent en die ben je! En zo is het en daar zul je het mee moeten doen en een ander ook! En het moeilijkst in het leven is om jezelf te zijn, maar weinig mensen slagen daarin en autisten zijn daar net wat beter in denk ik!.

 2. Leuk om te lezen! Ja, iedereen heeft wel autistische kenmerken. Maar eigenlijk zijn autistische kenmerken ook gewoon karaktereigenschappen die iedereen kan hebben, alleen bij mensen met autisme komen deze karaktereigenschappen in een bepaalde opvallende combinatie of in sterke mate voor. Het is daarom niet gek dat veel mensen een aantal karaktereigenschappen delen met mensen met autisme. Helaas worden mensen al te snel gelabeled.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.