Last week #29: Holiday program en marktje

ItsRobinItsRobin 1.0, Persoonlijk, Zuid-Afrika5 Comments

Vorige week was het zover: het vakantie programma. De kinderen in Walmer Township hadden vakantie. Om ze van de straat te houden wordt door Izizwe Projects het ‘Holiday Program’ georganiseerd. Dit is vanaf een uur of 9 tot ongeveer 1 uur. Aan het eind van het programma krijgen de kinderen wat te drinken, een stukje fruit en brood. Benieuwd naar hoe het was?

Maandag

maandag

Opstaan was wel even zwaar, aangezien we het weekend daarvoor naar Tsitsikamma waren geweest en daar veel hadden gedaan. We mochten het schoolterrein van John Masiza gebruiken. We waren er rond half 9. Er waren al best wat kinderen maar de andere vrijwilligers lieten nog even op zich wachten. De kinderen moeten eerst in een rij gaan staan om zichzelf te registreren. Zo weten wij hoeveel kinderen er zijn. Vervolgens krijgen ze met een schmink stift een kleurtje. Maandag was het erg chaotisch. Er was voor de hele week geen planning van wat er welke dag werd gedaan.

Dinsdag

Dinsdag

Nadat de kinderen geschminkt zijn vermaken ze vaak zichzelf even of wij doen een paar kleine spelletjes. Dinsdag was het wat beter geregeld en was er een man die ging dansen. Om dan de kinderen te zien dansen is erg grappig. Ze staan ook verbaasd te kijken als jij met hun mee danst. Als je jou camera te voorschijn haalt vinden ze dat ook fantastisch! Rond een uur of 10/half 11 worden de kinderen bij elkaar geroepen en moeten ze bij de kleur van hun schmink gaan staan. Het is de bedoeling dat er dans, sport, fungames en iets creatiefs wordt gedaan. Dinsdag hebben we alleen dans, sport en de fun games gedaan. Ik heb toen bij dans gestaan.  Het brood uitdelen liep een beetje uit de hand op het einde. De kinderen mochten nog een keer komen voor nog een brood maar ze gingen allemaal duwen. Ik stond voor de tafel van het brood en schrok er van. Op dat moment leken het net beesten die vechten voor voedsel. Wat op zich niet heel gek is omdat ze in de township moeten overleven en ze daar al weinig te eten hebben.

Woensdag

Woensdag

Om de kinderen te vermaken nadat ze geregistreerd stonden ging Manon bellen blazen. Achter de bellen aanrennen en ze kapot te maken vonden ze natuurlijk helemaal geweldig. Net zoals wij dat vonden toen we nog klein waren. Elke dag werd het brood rond 9 uur gehaald bij de sponsor. Rond 11 uur gingen we dit smeren. Altijd met pindakaas dat dunner gemaakt wordt met olie. Alle bekers die we hebben worden klaargezet met drinken om te geven. We hadden niet genoeg bekers. Als de kinderen hun beker leeg hadden gooide zij die netjes in de daarvoor bedoelde bak zodat we hem opnieuw konden vullen en aan een ander kindje konden geven. Het is lunchtijd tussen 12/half 1.

Donderdag

donderdag

De kinderen zijn erg creatief met wat ze krijgen of vinden op straat. Ze weten van heel veel dingen wel speelgoed te maken. Met de palen bij de school gaan ze ook aan hangen of aan ronddraaien. Het kindje op de foto had ik even mee gedanst en toen wilde hij mij niet meer loslaten. Aan het eind van de dag werden nog ballonnen uitgedeeld. Kim en Manon hadden ballon dieren gemaakt.

Vrijdag

Vrijdag

Het had ’s nachts geregend en ’s ochtends regende het ook nog een klein beetje. Hierdoor waren er rond de 100 kinderen. Wat best weinig was er de andere dagen wel rond de 200 kinderen waren. Voor een laatste dag was het fijn om niet zoveel kinderen te hebben. Het was wat overzichtelijker en de spelletjes doen en het eten en drinken uitdelen ging prima. Als je dan een selfie wil maken met een kindje en een paar zien dat komen ze dringen om erbij op te staan.

Het Vakantie programma was erg leuk om te doen. We hebben nu een weekje meegedaan en aangekeken hoe het allemaal gaat. Voor de volgende keer willen we er meer structuur in, een planning maken en kijken of we meer sponsors kunnen regelen. Het is leuk om te zien dat sommige kinderen elke dag terug kwamen. Zo weet je dat het leuk is en het gewaardeerd wordt wat je doet.

Zaterdag en zondag

Op zaterdag hebben we een township tour gehad. Ik had er wat anders van verwacht maar het was leuk. We gingen met een busje waar we met zijn allen in konden. Ik had verwacht dat je meer door de township zou lopen maar we bleven eigenlijk alleen maar in het busje. We zijn eruit geweest om bij een winkeltje te kijken, om te braaien en om naar een café achtig iets te gaan (ben de naam ervan kwijt). De informatie die werd verteld was wel erg interessant. Op de terugweg in de bus hebben we alleen maar Nederlandse liedjes gezongen. ’s Avonds zijn we met de hele groep naar Beershack geweest. Zondag was dus een brakke dag. Ik was al vroeg wakker, ben gaan douchen, ontbijt gemaakt en op bed opgegeten en heb ik film gekeken. Laat in de middag ben ik nog met Marsha naar het marktje bij het strand geweest.

IMG_4050

Daar heb ik dit tasje gekocht. Zondag is er ook een nieuw meisje aangekomen. Ze komt uit Zweden dus proberen wij nu meer Engels te praten in het huis.

Deze week komen er nog een paar mensen bij dus het wordt druk in het huis. Wat wel even wennen wordt aangezien wij nu een maand met zijn vijven zijn geweest! Verder willen we deze week onze reis naar Kaapstad boeken. We willen een stukje van de Garden route doen. We willen van 19 tot 29 december ongeveer weg omdat we met Oud en Nieuw weer in Port Elizabeth willen zijn.

Benieuwd wat deze week gaat brengen!

Lots of love,
Robin

5 Comments on “Last week #29: Holiday program en marktje”

  1. Het lijkt me zo bijzonder om daar te zijn! Ik zou het zelf denk ik niet aankunnen maar ik vind het echt super knap van je!
    -x-

  2. Ik ontdek je blog via via, maar wat interessant zeg! Je doet echt hele bijzondere en mooie dingen. Wat gaaf om die foto’s zo te zien.

  3. Wat super leuk dat je dit allemaal doet. De kindjes zien er allemaal zo blij uit op de foto! Het tasje wat je hebt gekocht vind ik ook erg leuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.