Reactie op ‘Why I really am quitting social media’

ItsRobinItsRobin 1.0, Persoonlijk5 Comments

Terwijl ik eigenlijk voor stage bezig zou moeten zijn viel mijn oog op een artikel bij Girlscene. ‘Tiener onthult wat ze écht moet doen voor een perfect Instagram leven‘. Onder aan het artikel staat het YouTube filmpje ”Why I REALLY am quitting social media’ waarin Essena Oneill uitlegt waarom ze stopt met social media.

Essena heeft veel volgers op Instagram en op Youtube. Ze heeft nu besloten om te stoppen met social media, waarom legt ze uit in een vlog.

De video:

‘At twelve I was miserable because of the numbers I saw on a screen and at eighteen I was miserable as well, even I had it all’

Ik denk dat deze vlog echt een eye opener is voor veel meiden. Vooral voor veel jonge meiden. Ik wist zelf al dat heel veel nep is en veel gesponsord wordt. Ik lees zelf geen tijdschriften waarin al die ‘perfecte’ meiden staan. Ik weet dat het gefotoshopt is en dat het fake is.

Hoewel social media veel mensen onzeker maakt over het ‘perfecte’ leven vind ik wel dat social media ook een goede kant heeft. De boodschap die Essena nu geeft had ze alleen maar zo snel kunnen verspreiden door social media en al haar volgers. Met social media kan je mensen dus wel bewust maken van taboe’s.
Is er ergens een natuurramp gebeurd, worden er binnen no-time acties opgezet waar (veel) geld mee opgehaald wordt. Nieuws wordt snel verspreid maar hier staat tegenover dat kranten wel weer de macht hebben om te bepalen wat zij ons voor nieuws geven. Dit is weer een ander onderwerp waar ik niet verder over zal uitweiden.

Zelf moet ik toegeven dat ik erg verslaafd ben aan social media. Mijn social media gebruik kan echt wel verminderd worden. Ik word echter niet onzeker van social media omdat ik weet dat foto’s bewerkt worden totdat ze mooier/’perfect’ zijn.

Ik hou bij social media gewoon in mijn achterhoofd dat ik niet alles moet geloven wat gepubliceerd wordt. Ik volg ook geen Insta accounts waarop ‘perfecte’ afbeeldingen staan zoals die van Essena Oneill zelf was.

Wat vind jij van de impact van social media?

Lots of love,
Robin

5 Comments on “Reactie op ‘Why I really am quitting social media’”

  1. Ik vind het nogal een hoog drama-gehalte hebben. Niemand heeft haar ooit verteld dat ze perfect over ‘moet’ komen op Instagram of andere social media. Je kunt jezelf of je leven zo weergeven als je wilt. Ik heb persoonlijk nooit de ‘drang’ gevoeld om me op social media beter voor te doen dan ik ben. Achteraf dan piepen dat het allemaal zo zwaar is, gaat er dan dus bij mij ook niet echt in. Ze wilde dit zelf, maar misschien ben ik gewoon te nuchter voor dit soort dingen. 🙂

    1. Ik snap je gedachtes. Ik heb zelf ook niet de ‘drang’ om me op social media beter voor te doen. Maar veel jonge meisjes krijgen door alle ‘perfecte’ beelden van tijdschriften/social media soms wel die drang. Of dat ze er veel mee bezig zijn om ook zo ‘perfect’ te zijn. Daarom vind ik het wel goed dat ze de video heeft gemaakt en zo eerlijk is over hoe zij zich voelt! Ik denk dat veel meiden die nu jong zijn en zo denken zoals zij dacht toen ze 12 jaar was hier wel wat aan hebben en dat het voor hun een eye opener is.

  2. Ik snap haar en ik vind het goed dat ze awareness creëert zoals ze dat nu doet. Aan de andere kant: een goed Instagram account is als het hebben van een bedrijf en daarbij bestaat je werkdag nu eenmaal uit het perfectioneren van je Instagram-feed. Het is een harde business, maar dat is alles in de fashion en sport – als je daar niet tegen kan moet je inderdaad stoppen.

    Maar alsnog: het is goed dat ze awareness creëert. Wij als bloggers weten veel over hoe Instagram, bloggen en photoshop werkt. Andere meiden zullen hier minder vanaf weten en onzekerder worden.

  3. Ik denk dat het bij haar ook wel heel diep zit. Zij is ermee begonnen om waardering te krijgen uit een externe factor, in haar geval de volgers. Dat ze dat uit zichzelf moest halen, dat is haar nu pas duidelijk geworden. Ze was als jong meisje al heel depressief en komt nu pas tot de conclusie dat ze dat altijd is geweest. Ik denk voor haar echt een goede eye opener en ik denk ook dat er veel jonge meisjes zijn die het net zo ervaren. Ik kan nu gelukkig blij zijn met mijzelf en als ik haar foto’s zie ben ik absoluut niet jaloers of iets anders. Ik denk dat als je daar gevoelig voor bent, de impact van sociale media ook veel groter is. Waarom moet je altijd willen wat een ander heeft, jouw eigen leven is net zo veel waard! Zij was nooit tevreden, puur omdat ze ongelukkig was met zichzelf. En ze wilde zich maar meer en meer bewijzen, waardoor ze ongelukkig werd. Dat is wat haar gedrag en haar onderliggende probleem deed in de vorm van sociale media. Dat is hoe ik het zie. Het is maar net hoe je in het leven staat hoe je er afstand van kunt doen. Daarom is het in haar geval waarschijnlijk goed dat ze er voor nu mee stopt en eventueel in therapie gaat om geluk in haarzelf te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.