Het taboe rondom een depressie

ItsRobinPersoonlijk1 Comment

Mensen vinden het fijn om positieve en leuke dingen te horen en mee te maken. De leuke gebeurtenissen worden dan ook volop op social media gedeeld. Dit is de maatschappelijke norm of eigenlijk voornamelijk de verwachting van vrijwel iedereen. Minder leuke dingen worden niet snel op social media gedeeld. Zo ook niet als iemand zich even wat minder voelt, ‘even’ in een dipje zit. Er is veel onbegrip voor mensen die onzichtbaar ziek zijn.

Een depressie

Een depressie is een onzichtbare ziekte. Je ziet het niet direct af aan de persoon die ermee worstelt. De strijd die zich afspeelt in iemands hersenen is niet zichtbaar. Tenzij iemand het naar buiten brengt en erover praat. Zelfs dan wordt er tegen mensen gezegd: ‘Ik heb ook wel eens een baal dag, daar kom je wel weer boven op’. ‘Even doorzetten, het komt wel weer goed’. Deze (goed bedoelde) woorden helpen niet voor iemand met een depressie. Iemand die kampt met een depressie krijgt zo juist nog meer het idee dat je jezelf niet ‘slecht’ mag voelen en baalt nog meer als het niet lukt om de negatieve gedachtes uit het hoofd te verbannen. Veel mensen met een depressie schamen zich voor de gedachtes die zij hebben en praten er daarom niet over. Daarbij komt dat veel mensen het niet snappen/ willen inzien dat iemand ook ziek kan zijn terwijl het niet direct zichtbaar is.

Het taboe doorbreken

Mijn vader kampt momenteel met een depressie en een burn out. Hij is ervoor uit gekomen en wil het taboe rondom een depressie doorbreken. Waarom kan er niet ook over minder leuke dingen gesproken worden? Juist doordat iemand zijn hart kan luchten, geluisterd wordt naar iemand en begrepen wordt betekend zoveel. Iemand steunen en begrip hebben voor iemand met een depressie kan diegene er boven op helpen.

Heftig

Ik wist zelf al een tijd dat mijn vader met een depressie/burn out kampt. Echter verscheen op 16 maart een artikel bij Omroep Zeeland. Voor mij was het heftig om het ook zwart op wit te zien staan. Vooral het stukje over voor de trein springen kwam even hard binnen bij mij. Gelukkig ziet mijn vader het licht weer en strijdt hij hard om er boven op te komen!

Oproepje

Lieve mensen, luister alsjeblief wat meer naar elkaar. Toon begrip en probeer elkaar te helpen waar dat kan. Laat iemand zich gewaardeerd voelen. Geef iedereen het gevoel dat diegene er mag zijn, ongeacht de strijd die iemand in zichzelf voert.
Lieve mensen met een depressie of signalen naar een depressie. Erken het, praat erover en zoek de hulp die jij fijn vindt, die bij aansluit en waarmee jij weer kan genieten van het leven.

Iedereen verdient het om zich veilig en vrij te voelen.

One Comment on “Het taboe rondom een depressie”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.